Elokuvat.org — Kaikkien aikojen parhaat elokuvat

Tilaa syöte:
RSS tai Atom

Olet täällä: Leffablogi

Ei uusi tulkinta elokuvaa pahenna, jos ei elokuva tulkintaa

On kulunut puoli vuosisataa kun ensimmäinen Tuntematon sotilas -elokuva ilmestyi. Siihen tehtiin ensimmäinen ”päivitys” 1980-luvulla, jolloin elokuva poikkesi aidosta ja alkuperäistä muun muassa siten, että se oli kuvattu värifilmille ja ohjaaja oli luovana ratkaisuna sallinut eräiden otosten kuvaamisen käsivaralta. Jo vuonna 1985 leffakriitikot kommentoivat kuinka uudempi Tuntematon sotilas jää selvästi edeltäjänsä varjoon senkin vuoksi, ettei siitä tehty sataprosenttista kopiota alkuperäisestä elokuvasta.

Harmaasävyinen valokuva metsästä, jossa valkoista valoa sälöttää puiden läpi.Varmaankin osan kritiikistä kirvoitti kasariluvulla hyvin tunnetun Pirkka-Pekka Peteliuksen käyttäminen eräässä pääosaroolissa. Hän on näyttelijä, joka ennen Tuntematonta sotilasta oli tehnyt pääosassa komediaa. Peteliuksen valitseminen kersantti Urho Hietasen rooliin on saattanut elokuvayleisössä herättää hilpeitä muistoja ja sen vuoksi heikentää sotadraaman uskottavuutta.

Itsenäisen Suomen satavuotisjuhlien merkeissä julkaistaan Tuntemattoman sotilaan kolmas filmatisointi. Elokuva ilmestyy lokakuussa 2017 ja siitä tehdään myös neljään osaan pilkottu televisiosarja. On luultavaa, mikäli historia toistaa itseään, että myös tämä Tuntematon saa osakseen samansuuntaista vastarintaa, jota sai Rauni Mollbergin ohjaama vuoden 1985 tulkinta.

On hyvä muistaa, ettei vanhojen elokuvien päivittäminen uudelle vuosituhannelle ole vain suomalainen tapa tai taipumus, sillä viime vuosina on kymmenittäin vanhoja Hollywood-leffoja tuotu uudistettuina valkokankaille. Mainittakoon vaikka Apinoiden planeetta -romaanista, joka ilmestyi tieteisromaanina vuonna 1963 ja viittä vuotta myöhemmin elokuvana. Menestyksekäs romaanisarja kuvattiin elokuviksi niin, että Apinoita nähtiin kaiken kaikkiaan viitenä elokuvana 1970-luvun alkuun mennessä.

Suuri apinaeläinten meri seisoo sotajoukkona valmiina lähtemään tositoimiin.Monet vanhoista leffabrändeistä voivat paksusti juurikin sen tähden, että niiden ympärille on rakennettu uskollinen fanikunta ja oheistuotteita. Mainiona esimerkkinä toimii pelitalo NetEntin strategia: se lisensoi itselleen yksinoikeuden käyttää tuotteissaan yli 50 vuoden ikäistä Planet of the Apes -brändiä. Lisenssin avulla NetEnt saa luoda esimerkiksi kolikkopelejä, sillä kolikkopelit ovat sen ensisijainen toimiala, ja muitakin selainpohjaisia viihde-elämyksiä. Pelitalo aikoo tuoda Apinoiden planeetta -aiheisen slottipelin fanien rämpättäväksi myöhemmin vuonna 2017.

Sitten niistä ryhdyttiin tekemään uusintoja 2010-luvulla. Alkuperäisiin nähden ovat uudet toki teknisesti ja ”uskottavuudeltaan” paljon vaikuttavampia kuin kuminaamarimaiset esi-isänsä, mutta ne ovat myös merkittävästi synkempiä — jopa kauhuelokuvamaisia.

Vanhojen filmien tosifanit odottavat kauhunsekaisin fiiliksin sitä, tullaanko Tähtien Sota -trilogia purkittamaan 4K- ja IMAX-laadulla, mutta se ei liene edes 2010-luvun huoli. Tähtien Sota on ikituore tieteismaailma, jota on laajennettu yllättävällä tavalla: rakentamalla alkuperäisten trilogian osien aikaa ympäröiviä tapahtumia. Rogue One: The Force Awakens joulukuulta 2016 ei missään nimessä jää sen viimeiseksi, sillä joulukuussa 2017 saagaa täydennetään The Last Jedillä ja luultavasti toukokuussa 2018 Han Solon vaiheisiin pureutuvalla elokuvalla. Onpa kaavailtu myös toukokuulle 2019 sijoittuva Episodi IX, mutta sen juonesta ei ole tätä kirjoitettaessa muuta tiedossa kuin nimi Episodi IX (engl. Episode IX).

Eräs varsin ymmärrettävä kritiikin lähde, joka pulputtaa ja aiheestakin, on elokuvien alkuperäisen tunnelman ja jopa sanoman menettäminen kun elokuvayhtiö haluaa rakentaa nimenomaan hyvin myyvän tuotteen. Arvokas elokuvaprojekti halutaan varmasti luoda sillä tavalla, ettei se jää kaupallisesti flopiksi vaan tuo takaisin vähintään yhtä paljon lipputuloja kuin mitä elokuvaproduktion tekeminen vaati. Tähtien Sodan The Force Awakens on selkeä esimerkki tapauksesta, jossa haluttiin tehdä kaikki varman päälle ja ikään kuin kalastella vesiä, että millä tavalla elokuvayleisö siihen suhtautuu. Koska tylsäksi ja vanhan kierrätykseksi mollattu The Force Awakens sai hyvän vastaanoton, se sai aikaan erinomaiseksi arvostellun Rogue Onen, ja se puolestaan… no, se nähdään muutaman kuukauden kuluttua.

Kommentoi ensimmäisenä

Kommentoitaessa julkaisua Ei uusi tulkinta elokuvaa pahenna, jos ei elokuva tulkintaa sekä Nimi että Mielipide ovat vaadittuja tietoja. Sähköpostiosoitetta tai nettisivujen osoitetta ei ole pakko laittaa. Jos haluat antaa yksityisesti palautetta, käytä tätä lomaketta.

Katsotko elokuvia mieluiten
Selaa elokuvia

Suosituimpia elokuvia

 1. Upstream Color
 2. The Raven
 3. Medusan perintö
 4. Meeting Evil
 5. Lentsikat
Suosituimpia elokuva­teattereita
 1. Julia 1&2
 2. Kino Myyri
 3. Kinopirtti Kemi
 4. Kino Kirkkonummi
 5. Bio Rex Verkatehdas
Uusimmat kirjoitukset
 1. Parhaat ja uudet HBO sarjat 2022
 2. Parhaat Netflix sarjat 2022 - Top 5 parasta sarjaa vuonna 2022
 3. Netflix elokuvat 2022 – 10 parasta Netflix elokuvaa vuodelle 2022
 4. Renny Harlinin elokuva mukana — kansainväliset rahapeliyhtiöt toimivat viihdesponsoreina
 5. 3 leffavinkkiä kun teemana on terveys

© Elokuvat.org 2022. Palvelu ei vastaa tietojen oikeellisuudesta vaikkakin pyrkii pitämään elokuvien esittelysivujen tiedot ajan tasalla ja virheettöminä. Huomasitko elokuvan tiedoissa epäkohdan, haluatko vihjata luettelosta puuttuvasta elokuvasta tai ehdottaa yhteistyökuviota? Ota yhteyttä.