Netflixistä on tullut monelle elokuvien ja sarjojen pääkatselupaikka. Netflixin nousu ihmisten vapaa-ajan keskiöön on ollut ilmiömäistä ja se on muuttanut tavan, jolla kulutamme elokuvia ja sarjoja. Netflix on kuitenkin saanut kilpailijoita ja tässä artikkelissa pohditaan, että menettääkö se kilpailukykynsä, jos se lopettaa omaan originaaliin alkuperäissisältöön investoimisen.
Ei ole liioiteltua sanoa, että Netflix muutti sekä elokuvien ja sarjojen toimialan totaalisesti. Netflixin nousu liittyy kokonaisvaltaisempaan kehitykseen, jota voi kutsua digitalisaatioksi. Sen myötä monet tutut asiat saivat joko digitaalisen vaihtoehdon tai siirtyivät kokonaan nettiin. Esimerkiksi viestintä, ostokset, musiikki, ja jopa vedonlyönti saivat kaikki digitaalisen version perinteisen rinnalle. Internet ja älylaitteet takasivat sen, että esimerkiksi vedonlyönti onnistui kätevästi kotoa ja enää ei ollut tarvetta mennä perinteiseen kivijalkapelipaikkaan.
On syytä muistaa, että Netflixin historia alkaa vuodesta 1997, jolloin se perustettiin. Vuonna 2002 se listattiin Nasdaq -pörssiin. Tuolloin se oli vielä pääosin keskittynyt DVD -vuokraamiseen. Vuonna 2022 raportoitiin, että Netflixillä oli lähes 221 miljoonaa tilaajaa 190 maassa ja sen kautta katsottiin lukemattomia tunteja eri saroja ja elokuvia.
Merkittävä merkkipaalu saavutettiin 2010-luvulla, jolloin Netflix aloitti tuotannon omille sarjoille, joita se esitti ainoastaan asiakkailleen. Vuonna 2013 Netflix palkittiin panostuksestaan, kun siitä tuli ensimmäinen internetissä toimiva tilausvideopalvelu, joka sai Emmy-ehdokkuuksia: niitä kertyi yhteensä peräti 14 kappaletta. Menestys alleviivasi originaalin sisällön merkitystä Netflixille. Originaalin sisällön menestyminen perinteisessä palkintogaalassa oli yksi selvä merkki siitä, että ajat olivat muuttumassa: perinteiset isot elokuvat, kuten Independence Day: Resurgence (2016) ja James Bond -seikkailu No Time to Die (2021) sekä TV-sarjat saivat kilpailua internetin suoratoistopalveluiden taholta.
Netflixin rakettimainen nousu koki käänteen vuonna 2022, kun se ensimmäistä kertaa menetti tilaajia. Vuoden 2022 toisella neljänneksellä Netflix menetti arviolta 970 000 tilaajaa – vähemmän kuin odotettu kaksi miljoonaa, mutta uutinen on silti Netflixin kannalta huolestuttava.
Lisää huolta Netflixille toi se, että Disney+ on onnistunut keräämään 152,2 miljoonaa tilaajaa — Netflixillä niitä oli vertailun aikaan 220,7 miljoonaa. Netflix on vastannut haasteeseen: se ilmoitti tuovansa marraskuusta 2022 alkaen markkinoille edullisemman tilauksen, jonka mahdollistaa mainoksien näyttäminen katsojille. Tämä ratkaisu olisi vielä joku aika sitten ollut ennenkuulumaton.
Yksi ongelma on se, että Netflixin liiketoimintamalli on vanhentunut: alkuaikoina Netflix teki sopimuksia isojen toimijoiden, kuten Paramountin, Warner Bros.:in ja Dreamworksin kanssa. Vaikka Netflix menestyi alkuaikoina, yksi syy nykyhetken vaikeuksiin on se, että alun menestys oli rakennettu hiekalle: sen kirjasto luotti liiaksi muiden yhtiöiden lisensoituihin tuotteisiin. Liiketoimintaympäristö on nyt kuitenkin muuttunut selvästi ja omat ohjelmat ovat valttia.
Toinen keino, jolla Netflix aikoo vastata haasteeseen, liittyy tarjottavaan ohjelmistoon. Wall Street Journal raportoi, että Netflix suunnittelee muutosta sisällössään: yhtiö suunnittelee tarjoavansa vähemmän ohjelmia, mutta laadun on tarkoitus korvata määrä. Vuonna 2021 Netflix julkaisi peräti yli 500 alkuperäissarjaa, mutta strategianmuutoksen on määrä korvata määrä laadulla: tarkoitus on tehdä laadukkaita sarjoja, jotka resonoivat tilaajien keskuudessa.
Netflixin on tarkoitus panostaa ohjelmiin, joista se saa isoimman tuoton, eikä niihin, joilla on suurin tavoittavuus. Tämä ei välttämättä miellytä kaikkia Netflixin tilaajia, mutta muuttuvassa markkinatilanteessa tämä on ymmärrettävä veto.
Netflix lupasi viime vuonna nostavansa alkuperäismateriaaliin osoitetun budjetin yli 20 miljardin dollarin. Firman edustajan mukaan laadusta ei ole tarkoitus tinkiä, vaan ohjelmien luojan vision toteuttamiseen löytyy rahaa.
Lopuksi on syytä vastata otsikon kysymykseen: kyllä, Netflix on pahoissa ongelmissa, mikäli se lopettaa investoinnit alkuperäismateriaaliin. Siksi se ei sitä ole tekemässä, vaan päin vastoin panostaa siihen.
© Elokuvat.org 2012–2024. Palvelu ei vastaa tietojen oikeellisuudesta vaikkakin pyrkii pitämään elokuvien esittelysivujen tiedot ajan tasalla ja virheettöminä. Huomasitko elokuvan tiedoissa epäkohdan, haluatko vihjata luettelosta puuttuvasta elokuvasta tai ehdottaa yhteistyökuviota? Ota yhteyttä.